Zmeny v tarifách cestovného majú motivovať k používaniu čipovej karty

02.01.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 2. januára (TASR) – Nový rok priniesol zmeny v tarifách cestovného v banskobystrickej mestskej hromadnej doprave. Podľa slov primátora mesta pod Urpínom Petra Gogolu chcú takto motivovať verejnosť, aby používala čipovú kartu.

\"Mesto Banská Bystrica zavádza isté zmeny v tarifách cestovného. Od 1. januára bude cestujúca verejnosť platiť 70 centov za základné cestovné pri platbe v hotovosti,\" uviedol Gogola. Pôjde pritom o navýšenie o 10 centov. Pri platbe kartou však ostáva pôvodná výška cestovného, a to 50 centov. \"Zmyslom je motivovať vo väčšej miere cestujúcu verejnosť k používaniu čipovej karty.\"

Ako primátor pokračoval, druhá zmena, ktorá sa deje v tarifách, je zavedenie 10-centového cestovného pre osoby nad 70 rokov pri platbe kartou a 20-centového pri platbe v hotovosti. Mesto pritom zavádza dvojmesačné prechodné obdobie, kedy bude platiť aj v hotovosti aj kartou cena 10 centov. \"A počas tohto dvojmesačného obdobia chceme vydať všetkým Banskobystričanom, ktorí majú nad 70 rokov, tie čipové karty bezplatne,\" uzavrel primátor.

Cestovné od 1. januára zvyšovali aj v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), a to o 10 percent. \"Existuje však cesta, ako sa vyšším cenám vyhnúť. Cestujúci, ktorí jazdia prímestskými linkami a platia dopravnou kartou, nepocítia žiadne zvyšovanie cestovného,\" priblížil pre TASR začiatkom decembra hovorca kraja Peter Hajnala.

Podľa jeho slov cestujúcim, ktorí kartu nemajú a platia cestovné v hotovosti, vyšlo vedenie kraja v spolupráci so Slovenskou autobusovou dopravou (SAD) v ústrety zaujímavou ponukou. Noví žiadatelia o dopravnú kartu si ju budú môcť v čase od 1. januára do 28. februára 2012 vybaviť na predajných miestach dopravcov SAD Zvolen a SAD Lučenec v akciovej cene. Cestujúci zaplatí len manipulačný poplatok jedno euro a dopravnú kartu dostane zdarma. \"Podstata riešenia spočíva v tom, že keď niekto bude mať kartu, bude cestovať spojmi, ktoré dotuje kraj, a nie napríklad diaľkovou linkou, ktorá ide tesne pred dotovanou linkou. Viac cestujúcich prinesie menšie straty,\" skonštatoval Hajnala.
 

Vyberte región

mark